סוגי זכוכית למקלחונים
כל סוגי הזכוכית, כולל זכוכית למקלחונים, מיוצרים באותו אופן, באמצעות התכה וקירור של תערובת זכוכית גולמית. התכונות השונות נוצרות או מתווספות במהלך תהליך הייצור. לאחר ייצור הזכוכית אין אפשרות לשנות את התכונות שלה, אבל אפשר לעבד את פני השטח באמצעות טכניקות שונות.
ייצור סוגי זכוכית למקלחוני יוקרה
זכוכית מקלחון מחויבת על פי תקן להיות מחוסמת, שכן במקרה של מכה או נפילה לא תתרסק הזכוכית לאלפי רסיסים קטנים; זכוכית מחוסמת מקטינה את הסיכוי לשברי זכוכית קטנים. החל מאוגוסט 2006 מחייב התקן הישראלי כי בכל מקלחון הנמכר בארץ יעשה שימוש בזכוכית בטיחותית בלבד, כלומר בזכוכית מחוסמת או בזכוכית רבודה. בעת בחירת מקלחון, יש לוודא כי הוא נושא תו תקן ישראלי.
אז ציינו שכל הזכוכיות מיוצרות בצורה זהה, אך איך מתקבלות הטקסטורות המיוחדות או הגוון הספציפי? הנה כמה דוגמאות לטכניקות עיצוב זכוכית למקלחונים:
עיטורי זכוכית – את הזכוכית המעוטרת מעצבים ממשטחי זכוכית מוכנים מראש; בעזרת טכניקת התזה בלחץ מחספסים את המשטח באמצעות תרכובת אלומיניום (גרגרי חול), בה ניתן לחרוט טקסטורות שונות. בכדי לקבל זכוכית בעלת שקיפות נמוכה יחסית טובלים את משטח הזכוכית המוכן בחומצה.
זכוכית צבעונית – את הצבע מקבלים מהוספת תרכובות מתכת לזכוכית (נחושת, ברזל או כרום); התרכובות מוסיפות גוון כחול או ירוק כהה לתוצר הסופי.
חיסום הזכוכית למקלחוני יוקרה – בתהליך קירור ייחודי שמתבצע בשלב הייצור, הופכת הזכוכית למחוסמת (רבודה) מה שמקנה לה עמידות מוגברת.
בחירת הזכוכית למקלחון בהתאם לתכונות הזכוכית
למרות שזכוכית למקלחונים אינה שונה בייצור שלה מסוגי זכוכית אחרים, אך עם זאת יש כמה סטנדרטים שיש לעמוד בהם כדי לקבל את התוצאה המושלמת המתבקשת עבור מקלחון יוקרה:
- גודל – גודלה של זכוכית למקלחונים נקבע בהתאם לאופן החיתוך של משטח הזכוכית. ישנם כמה גדלים סטנדרטיים למקלחונים, אך לרוב לקוחות מעדיפים גדלים בהזמנות מיוחדות עבור מקלחוני יוקרה.
- בטיחות – כמו שכבר ציינו, במקלחוני יוקרה משתמשים אך ורק בזכוכית בטיחותית! קיימים שני סוגי זכוכית תקנית, והם זכוכית מחוסמת (עם תו תקן) וזכוכית טריפלקס (רב-שכבתית). הבטיחות אינה פוגעת בעיצוב הזכוכית והיא שיקול חשוב גם בבחירת זכוכית אורנמנטלית למקלחון.
- טקסטורת הזכוכית – בחירה בטקסטורה של זכוכית למקלחון, בין אם היא שקופה, ובין אם היא אטומה, חלקה או מחוספסת, היא בהכרח תהיה בתאם לטעם האישי של כל לקוח ולקוח; יש לקחת בחשבון שטקסטורה גסה יכולה להוות השפעה על אופן ניקוי המקלחון.
- מיקום המקלחון – בגדול, מיקום המקלחון בחלל חדר הרחצה משנה לדבר אחד בלבד: שקיפות הזכוכית. במידה והמקלחון חייב להיות אל מול דלת הכניסה לחדר הרחצה, או החלון, למשל, אין הזכוכית יכולה להיות רפלקטיבית, שכן עלול להתרחש מצב לא נעים…
המגוון הגדול של סוגי זכוכית למקלחוני יוקרה
בין זכוכית שקופה לבין זכוכית אטומה יש שאלה רחבה של סוגי זכוכית רבים, המעוצבים במיוחד עבור מקלחונים. אפשר לבחור מתוך מגוון עיצובים דומים (לדוגמה זכוכית גרניט וצ’ינצ’ילה), או לבחור בזכוכית פסים אלגנטית. כמו כן, ישנם עיצובים מיוחדים, כגוון טקסטורות וציורים על פני הזכוכית, שמתאפשרים באמצעות אותן טכניקות של חריטה וצריבה שציינו מעלה.
זכוכית למקלחוני יוקרה על כל סוגיה
זכוכית שקופה (קליר) – מיוצרת בשלב הייצור במפעל, על ידי הוצאת רכיבי מתכת המעניקים לה גוון ירקרק באופן טבעי. קליר היא שקופה וצלולה, ומאפשרת לחצוץ בין פנים המקלחון לחדר הרחצה ללא הפרדה ויזואלית. זכוכית שקופה היא אלגנטית ביותר, אך יש שיעדיפו לעצב את המקלחון עם זכוכית אטומה (חלבית או אסיד) שמאפשרת פרטיות במהלך הרחצה.
זכוכית חלבית (אטומה) – פני הזכוכית בהירים ואטומים, האפקט נוצר באמצעו טכניקת התזה חול.
גרניט – זכוכית אטומה במרקם הדומה לגלים.
צ’ינצ’ילה – זכוכית אטומה במרקם המזכיר חוטים.
פפיטה - זכוכית אטומה במבנה של רשת משבצות קטנות.
פסים – עיצוב בהתזה שמשלב זכוכית שקופה עם אזורים אטומים באמצעות יצירת פסים לאורך או לרוחב הזכוכית.
זכוכית אסיד (אטומה) – דומה לזכוכית חלבית; האפקט האטום נוצר באמצעות טבילת הזכוכית בחומצה, מכאן גם בא שמה.
זכוכית צבעונית – מתקבלת על ידי השארת רכיבי המתכת בזכוכית; אפשר לבחור מתוך דרגות אטימות שונות.
איך לשמור על זכוכית המקלחון נקייה?
המים בישראל עשירים באבנית, בין אם נרצה או לא נרצה; הדבר דווקא הוכח כטוב לבריאותנו במינונים מדודים, אך הרבה פחות ידידותי למקלחון שלנו. עם המן מצטברים על זכוכית המקלחון כתמי אבנית ושחיקה; קיימות מספר דרכים להתמודד עם התופעה, שעשויות לעזור לנקות את המקלחון ואם תקפידו טוב – אפילו גם למנוע את האבנית!
מניעת והסרת אבנית ממקלחון היוקרה שלכם
- התקנת פילטר אבנית בקו המים הראשי של הבית.
- בסיום כל מקלחת הקפידו להשתמש במגב קטן כדי לשמור על המקלחון יבש; אנחנו אישית ממליצים על המגב של חברת OXO האמריקאית, בניגוד למגבים אחרים הוא עשוי גומי וסיליקון, ללא מתכות. נצמד לזכוכית על ידי וואקום, כך ניתן ליבש אותה בקלות וביעילות בלי להשאיר סימנים.
- מאותן סיבות שציינו מעלה, עם הזמן מצטברת אבנית על גבי הזכוכית, שאותה ניתן לנקות באמצעות מסיר אבנית (GURGOL של יעקובי, או כל מוצר שווה ערך אחר); יש רק לשים לב שלא משתמשים במסירי אבנית כימיים או חומציים (כמו מלח לימון, לדוגמא), כיוון שהם עלולים לפגוע בפרזול המקלחון. רצוי לבצע ניקוי אבנית אחת לתקופת זמן קצרה (חצי שנה למשל) אחרת האבנית תפגע בזכוכית ותשאיר עליה כתמים קשים שלא ניתן להסירם.